woensdag 6 maart 2013

Israël beducht voor sprinkhanen Egypte - Buitenland - Reformatorisch Dagblad
JERUZALEM— Terwijl in Israël voorbereidingen worden getroffen voor de viering van Pesach, waarmee de uittocht van het Joodse volk uit Egypte wordt herdacht, heeft het ministerie van Landbouw alarm geslagen over een grote sprinkhanenplaag in buurland Egypte.
Het ministerie riep de bevolking maandag op om waakzaamheid te betrachten en melding te maken van iedere sprinkhaan die in zicht komt.
Egypte wordt momenteel geteisterd door een sprinkhanenplaag van Bijbelse omvang: de aantallen doen denken aan een van de tien plagen, die voorafgingen aan de Joodse uittocht uit Egypte. Volgens Israëlische en Arabische media gaat het om meer dan 30 miljoen sprinkhanen, veel meer dan gebruikelijk.
De insecten zitten nu nog in Gizeh, een voorstad van de Egyptische hoofdstad Caïro. De beestjes, die jaarlijks over het land trekken, zijn een grote bedreiging voor de oogst. Egypte is met man en macht bezig de sprinkhanen te bestrijden.
Israël is alert; de insecten trekken daar normaal gesproken na een tijdje heen. Er is enige kans dat de sprinkhanen door de harde wind dit jaar richting Saudi-Arabië gaan in plaats van naar Israël, aldus de Egyptische autoriteiten.
Een relatief kleine zwerm van zo’n tweeduizend sprinkhanen stak maandagmiddag de grens naar Israël over. Israël heeft gewassen met bestrijdingsmiddelen besproeid om ze te beschermen.